24. Metody przeciwdziałania szkodom i sposoby ich ograniczania -zastosowanie repelentów.

Metody bezpośrednie.

B. Metody chemiczne – repelenty .

1. Repelenty zaleca się stosować w  celu zabezpieczania drzew iglastych i  liściastych przed zgryzaniem i  spałowaniem. Stosowanie repelentów winno być poddawane okresowej ocenie ich skuteczności.

2. Repelenty należy stosować ściśle według zaleceń dołączonych do opakowań środków w formie etykiety.

3. Zaleca się zamienne stosowanie kilku repelentów na tych samych powierzchniach. Repelenty nie tworzą bariery mechanicznej przed uszkodzeniem drzewa i jest możliwe przyzwyczajenie się zwierzyny do ich cech zapachowych i smakowych.

4. W przypadku zabezpieczania przed zgryzaniem należy nanosić środek przynajmniej na pędy wierzchołkowe. W rejonach o powtarzających się szkodach wskazane jest również zabezpieczanie pędów bocznych jodły z najwyższego okółka.

 5. Zabezpieczanie chemiczne sosny przed zgryzaniem należy wykonywać w  warunkach dużego zagrożenia uprawy przez zwierzynę. Należy wówczas zabezpieczać nie mniej niż 50% drzewek.

6. W przypadku chemicznego zabezpieczania przed spałowaniem należy zabezpieczać międzyokółki znajdujące się w strefie zagrożonej spałowaniem. Liczba zabezpieczanych drzew powinna być uzależniona od ich fazy rozwojowej.

 7. W przypadku indywidualnej ochrony świerczyn i jedlin narażonych na spałowanie należy chemicznie zabezpieczyć drzewa na zagrożonej powierzchni:

a) gdy świerki lub jodły mają do 30 lat, drzew zabezpieczonych powinno być trzykrotnie więcej niż drzew w docelowym drzewostanie dojrzałym,

b) gdy świerki lub jodły są starsze niż 30 lat, drzew zabezpieczonych powinno być dwukrotnie więcej niż drzew w docelowym drzewostanie dojrzałym.

c) ustalaniu poziomu odstrzałów gwarantujących osiągnięcie stanów docelowych przyjętych w WŁPH.

 Wybór metody ochrony lasu przed zwierzyną powinien być poprzedzony rozpoznaniem rzeczywistych potrzeb i skuteczności dotychczas stosowanych metod, a także ich analizą ekonomiczną.

Źródło: Instrukcja Ochrony Lasu.